Archívum

A Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetében (jelenleg Társadalomtudományi Kutatóközpont, Szociológiai Intézet) 2009 tavaszán életre hívott „20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely” a magyar társadalomkutatás, ezen belül a kvalitatív módszerekkel készült kutatások örökségét kívánja gyarapítani. Munkánkat egy évtizeden át az OTKA támogatásával végeztük (K77566: 2009-2011; K101046: 2012-2016;  K115644: 2016-2019). Az Archívum 2019 tavasza óta a TK Kutatási Dokumentációs Központtal közös szervezeti egységben működik.

Honlapunkon tájékozódhat arról, hogy milyen kvalitatív kutatási gyűjtemények találhatók online repozitóriumunkban (“Kutatható gyűjtemények”). A “Szakmatörténeti gyűjteményben" azoknak a tudósoknak a pályájával ismerkedhet meg, akik társadalomtudományos kutatásaikban rendszeresen alkalmaztak kvalitatív módszereket. Három kiemelt projektünk (Gyerekrajzok, RESCAPE, Meseerdő) pedig a gyűjtemények lehetséges feldolgozásának egy-egy példája.

Hírek, EseményekA TK Kutatási Dokumentációs Központ tizedik születésnapja alkalmából ünnepi konferenciát rendezünk.

Emlékezzünk egy kiváló szociológus kutatóra, a PTI munkatársára 

Tavaly novemberben elhunyt szeretett kollegánkra emlékeztünk.

Van, akit már életében elfelejtenek: azt, hogy milyen volt egykor. Van, aki maga gondoskodik róla, hogy a múlt homályába vesszen mindaz, amiért érdemes megidézni régi énjét, szociológusi tevékenységét. Hegedüs Zsuzsára emlékezünk.