Búcsúzunk Krémer Balázstól

Búcsúzunk Krémer Balázstól

67 éves korában, váratlanul, betegség következtében 2024. július 21-én elhunyt Krémer Balázs szociológus, szociálpolitikus, a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék egyetemi docense és a Szociális Szakmai Szövetség elnöke. Szakmai karrierjét a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szociológiai Intézetében kezdte Ferge Zsuzsa (1931-2024) osztályán - akit anyamesterének, gondolkodása egyik legmeghatározóbb alakjának nevezett Ferge nemrégi búcsúztatásakor.  Az Intézetben 1996-ig dolgozott. Számos külföldi egyetem vendégoktatójaként tanított vagy tartott előadást.

Krémer Balázs 1982-ben végzett az ELTE TTK matematika-fizika, majd 1983-ban az ELTE BTK szociológia szakán, 1997-ben kandidált. 1992-ben elnyerte a Magyar Szociológiai Társaság (MSZT) kiváló fiatal szociológusokat elismerő Erdei Ferenc-díját.

Főbb kutatási területei közé tartoztak a hátrányos helyzetű csoportok, a romák, a fogyatékkal élők, a foglalkoztatáspolitika, a munkanélküliség, az EU strukturális alapok, a civil szervezetek, a harmadik szektor, a szocioökonómiai rendszerek és a szociális gazdaság. Az MTMT (Magyar Tudományos Művek Tára) összesen 156 közleményét jegyzi, és 90 független idézés szerepel a neve mellett. A Debreceni Egyetem docenseként több kiadványt is megjelentetett, legutóbbi kötete 2022-ben jelent meg a Debreceni Egyetemi Kiadó gondozásában Kisebbségpolitika: Szempontok a kisebbségek társadalmi helyzetének és a kisebbségpolitikák értelmezéséhez, magyarázatához címmel. Ugyanebben az évben jelent meg a Napvilág Kiadónál A valakik társadalma: az ember társadalmi jelentőségéről és annak hanyatlásáról c. monográfiája. 2009-ben átfogó szakkönyvet jelentetett meg Bevezetés a szociálpolitikába címmel. A társadalmi kérdések rendkívül széles skálája foglalkoztatta, ahogyan az is, hogy mi a szociológusok feladata, felelőssége a társadalom jobbátételének célját szem előtt tartva. A társadalomtudomány elméleti és gyakorlati területei, dilemmái egyaránt, egyenlő súllyal foglalkoztatták.

A rendszerváltás után több fontos kormányzati pozíciót töltött be: minisztériumi szociálpolitikai háttérintézményeket vezetett, tevékenykedett többek között 2002-ben az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumban az Uniós csatlakozás előkészületeiben. Részt vállalt az EU Bizottsága és a magyar kormány által kidolgozandó Joint Integration Memorandum („JIM”) nemzeti akcióterv szövegezésében. 2003-tól Magyarország állandó képviselője volt az EU, Szociális Védelem Bizottsága Indikátor Munkacsoportjában (Social Protection Committee, Indicator Sub-Group). Legtöbben az Országos Munkaügyi Központ vezetőjeként ismerhették meg a nevét. Sokrétű szakértői munkát végzett nemzetközi szervezetek számára (EUEBESZOECD). 

A 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely által készített és őrzött, közreadott szakmatörténeti interjújában a következőképpen fogalmazta meg szakmai ars poeticáját: „Oda kell figyelni a részletekre – ezt a tanítást sok mindenben hasznosítottam szociológusként, szociálpolitikusként. Hogyha én egy dologban hiszek, mások is hisznek… A bizalmat kell sugározni.